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What NOT to do with Government
Provided Cell Phones

Slowly, but surely, government agencies are
becoming aware that government provided
cell phones have an employment tax liability. In
short, any personal use of a government
issued cell phone is a taxable fringe benefit.
Cell phones are considered by the Internal
Revenue Service (IRS) as “listed property,”
and therefore, are subject to taxation.

As part of our employment tax training, we
offer several possible solutions that will help
your agency become compliant with the IRS. It
is vital that each agency realize they must
have an accountable plan  for the
government issued cell phones. However,
some agencies have responded to the news
that government issued cell phones are
taxable by attempting to waive a sweeping,
generalized policy over the personal cell
phone usage.

Some agencies indicate they do not want to
keep up with personal use nor do they want to
send out detailed phone bills for the
employees to mark. Therefore, they make a
generalized estimate that employees probably
average about 20-to-25 percent personal use
so they tax them on this percentage.

This is not an accountable plan .

Election Workers Reminder

With the potential of multiple elections in the
Commonwealth this calendar year, we
thought it timely to remind every one of the
election worker exclusion. Election workers
are considered employees and not
independent contractors. Election workers
should never receive a 1099.

Kentucky election workers who receive less
than $600 per year for their services
generally are not required to have their county
report these earnings to the Internal Revenue
Service (IRS). Revenue Ruling 2000-6
provides guidance concerning the tax
reporting requirements for wages paid
election workers.

Wages paid for election worker services are
not subject to federal income tax withholding
according to IRS regulation §31.3401(a)-
(b)(2). Wages paid to election workers are
not subject to FICA (neither social security
nor Medicare) if the remuneration paid is less
than an established threshold ($1,300 in
2006) according to section 218(c)(8) of the
Social Security Act.

KRS 141.010 excludes income earned by
precinct workers from gross income for state
income tax purposes. Various KRS sections
also prohibit the imposition of a license fee or
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Remember: taxable fringe benefits are for
personal use of a government issued cell
phone , not a group estimated tax.  You may
have some employees who use a much
greater percentage of personal use and they
need to be taxed accordingly. And you may
have someone who is using the phone at a
much smaller percentage of personal use and
you are overtaxing that individual.

Some agencies have said they only allow
personal use during the free nights and
weekends, therefore it should not be taxed.
This is not an accountable plan .  There is
no such thing as free nights and weekends.
This is built into the cost of the phone plan. It
does not matter when the personal calls are
made. All personal use is a taxable fringe
benefit.

Please contact our office if you have
questions concerning the development of an
accountable plan that will ensure your
compliance with the Internal Revenue Code.

occupational tax against election worker
income. Section 6041(a) of the Internal
Revenue Code, and the regulations there
under, is the applicable section for information
return reporting requirements for election
workers.

There is no reporting requirement with
respect to an election worker who is paid less
than $600 per calendar year. The wages are,
however, reportable on Form W-2 if the
election worker is paid $600 or more. Annual
wages of $1,300 or more in 2006 are subject
to FICA withholding and Form W-2 reporting,
but not federal income tax withholding.

NOTE: Special rules apply if a regular
county employee also serves as an
election worker. Contact the Division of
Local Government Services for details.

The applicable laws, withholding and
reporting requirements are illustrated in the
following examples:

1) An election worker is paid $599 in 2007.
* No FICA, federal income, state income or
local occupational tax  withholding is required
and no Form W-2 is required.

2) An election worker is paid $1,299 in 2007.
* No FICA, federal income, state income or
local occupational tax withholding is required,
but a Form W-2 will be issued reflecting
$1,299 in box 1 (Wages, tips and other
compensation).

3) An election worker is paid $1,300 in 2007.
* FICA withholding is required, but no federal
income, state income or local occupational
tax is withheld. The election worker will be
issued a Form W-2 reflecting $1,200 in boxes
1, 3 and 5 and the appropriate FICA tax
withholding in boxes 4 and 6.

Election Workers ....continued from page 1, col. 2
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Reporting Taxable Fringe Benefits

Many questions have arisen in the last year
as our office has traveled the state
conducting Employment Tax Educational
Meetings. As we have discussed the
importance of taxable fringe benefits, such
as personal use of a government issued cell
phone, meals reimbursement for travel that
does not include an overnight stay, uniforms
and vehicles that are not excluded, many
payroll offices have become uncertain how
to report the taxable fringe benefits.

Some entities have erroneously thought that
this may simply be added to wages.  That is
not the case. Never add taxable fringe
benefits to base pay. The Internal Revenue
Service (IRS) must see all taxable fringe
benefits listed separate from base salary.

For example, an employee receives $50 a
month to pay for a cell phone plan that his/
her agency wants them to purchase for
business purposes. The base pay would not
be raised $50 a month. The $50 a month
would be added to taxable fringe benefits
on your payroll accounting line item.

Do this with all taxable fringe benefits. If an
employee receives $45 for meals that were
reimbursed and the travel did not include
overnight accommodations and the
employee receives $50 for a cell phone
plan, the taxable fringe benefit for the month
in question is $95.

If you have any other questions regarding
taxable fringe benefits, please contact
James Driver at james.driver@ky.gov or
502-564-3952 ext. 2.

Jailers and Provided Meals

A question was recently asked at the
Kentucky Association of County Treasurers
and Finance Officers that could be
beneficial to others; therefore we will pass it
on.  The question was: When jailers are
supervising prisoners at a facility and a
jailer eats at the facility along with the
prisoners, is his meal taxable?

The issue concerns the taxing of meals that
did not include overnight travel.  Generally,
meals are a taxable fringe benefit if the
employee does not spend the night away
from home.

In this instance with the jailer, the meal is
not taxable .  Additionally, when a jailer is
transporting a prisoner and pulls through a
drive-through to purchase a meal for himself
and the prisoner, the meal is not taxable .
In these instances, the meals are for the
convenience of the employer and serve an
obvious necessity.

However, if the jailer travels to a training for
the performance of his job, which does not
require overnight travel and he eats a meal
that is reimbursed, the meal is a taxable
fringe benefit.

The Commonwealth of Kentucky does not discriminate on the basis of race, color, national origin,
sex, religion, age or disability in employment or the providing of services and will provide, upon
request, reasonable accommodation including auxiliary aids and services necessary to afford
individuals with disabilities an equal opportunity to participate in all programs and activities.
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Employment Tax Training Update

Employment tax training now has been conducted in 33 counties and various cities and local
governments around the state.  The goal is to ensure each local government agency is
prepared should there be an Internal Revenue Service (IRS) compliance check.  The
Government Employer Tax Sheet is an opportunity for us to share what the IRS will be looking
for and how to be prepared.  All employment tax matters the IRS indicates are hot button
compliance activity issues are discussed.

Note:  We do not look at your employment records and we do not ask for any confidential
information.  In fact, we do not ask to see anything.  We are simply sharing information that the
IRS has shared with us.

If you are ready for your employment tax checkup, you can contact James Driver at
james.driver@ky.gov or call 502-564-3952.


