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SUBJECT: 
Frequently Asked Questions (FAQ) on IT Purchasing Procedures 

Several agencies have asked for clarification of the memorandum from the Finance Cabinet, dated March 14, 2005, as it relates to information technology (IT) purchasing.  The Office of Material and Procurement Services (OMPS) and the Commonwealth Office of Technology (COT) have prepared a FAQ in response to these inquiries.

Q1.
Is there an exception for an IT purchase that totals less than $1,000?

A1:
Yes.  An IT purchase of computer hardware accessories (e.g., hubs, modems, memory chips, mice, routers and switches) that totals less than $1,000 shall not require prior approval from the Finance Cabinet.  Hardware accessories do not include standalone items, such as computer workstations, laptops, printers, monitors and servers.  Agencies shall not artificially divide or split purchases to remain below the $1,000 limit.

Q2:
What if an agency wishes to purchase a computer hardware item that is over $1,000?
A2:
All computer hardware, regardless of dollar amount, other then computer hardware accessories as specified above, shall require prior approval.  This includes an IT purchase of computer hardware accessories, which totals more than $1,000.

Q3:
Does a purchase of a Blackberry require prior approval?  If so, how should this request be submitted?

A3:
A Blackberry cannot be purchased without prior approval of the Secretary of Finance.  A request for approval to purchase a Blackberry shall be treated as an IT purchase request and submitted on the Computer Acquisition Form (CAF) referenced in the memorandum of March 14, 2005.

Q4:
Is there an exception for replacement of lost or damaged purchases for IT?
A4:
No.  If an item is still under warranty and replaced at no cost, this would not require prior approval.

Q5:
The memorandum on March 14, 2005 stated that no agency may purchase “…software, regardless of the dollar amount, without the prior approval of the Secretary of Finance.”  Does this mean that all software requests should be sent through this process for prior approval from here on?

A5:  
No, not all software should be sent through this process for prior approval. Finance Policy 111-15-00 has always required prior approval from COT for any IT purchase (including hardware, hardware maintenance, software, software maintenance and related services) totaling $50,000 per item or $200,000 for an entire order.  This is not a new requirement. 

As previously stated, all hardware over $1,000 will have to be submitted for prior approval. However, for hardware maintenance, software, software maintenance and IT-related services, prior approval from the Secretary of Finance shall only be required for any such purchase totaling $50,000 per item or $200,000 for the entire order. This approval (which would also constitute approval from COT) would be obtained by submitting a single request for IT purchase approval to the Secretary of Finance as outlined in the memorandum of March 14, 2005.

Q6:
Do any of these requirements mean that normal approval from OMPS may not be required under normal finance purchasing procedures?

A6:
No.  Agencies are still required to follow normal finance purchasing procedures as defined by statues, regulations and finance administrative policies on purchasing.  All purchases which exceed an agency’s small purchase authority and are not currently on contract are still required to go through the Finance Cabinet’s OMPS to establish an appropriate method of procurement (e.g. sole-source award if appropriate).  No agency shall construe anything in this FAQ or the memorandum of March 14, 2005 to authorize an exception to these normal purchasing procedures.  

(a)
For example, if an agency wishes to purchase $45,000 of software maintenance, which was not currently on contract, it would not need prior approval from the Secretary of Finance to purchase, but it would still route the request to OMPS in accordance with standard purchasing procedures to establish an appropriate method of procurement.

(b)
If an agency wishes to purchase $60,000 of software maintenance, which is not currently on contract, the only difference would be that the agency would need prior approval from the Secretary of Finance, before routing to OMPS to establish an appropriate method of procurement.

Q7:
The memorandum states that an agency cannot contact a vendor directly for pricing on computer workstations, desktops, laptops, printers, and monitors and that the Finance Cabinet will provide pricing for these items.  May an agency contact a vendor directly for pricing on other items?

A7:
Yes, for other items not specified, agencies may request pricing directly from contract vendors, prior to requesting approval.

Q8:
Now that software is included in the items that require prior approval from the Finance Cabinet Secretary, will these requests need to be submitted on a Secretary's letter as the printers, servers, and other equipment or instead on the CAF form currently used for desktops, laptops, and monitors? If the CAF form is required for all the items discussed, can the form be modified to be user-friendlier?

A8:
All requests for approval of IT purchases should use the CAF form to request such approval.  The form has been revised to be user-friendlier.  It is located at:


http://gotsource.ky.gov/dsweb/Get/Document-47559/Desktop%2Band%2BLaptop%2Bacquisition%2BForm.xls

Q9:
The memorandum states that the completed request shall be e-mailed to (COT.ComputerAcquisitions@ky.gov).  Requests MUST be received no later than 12:00 noon (EST) on Wednesday of each week.   Are there any exceptions to this process?

A9:
No.  There are no exceptions to this rule.  

Q10:
Does an agency have to obtain prior approval from COT, before submitting a request to Finance?  

A10:
No.   Agencies are not required to submit a separate request for approval to COT.   COT will review this internally as part of the Finance process.

Q11:
The memorandum stated that no task orders for IT contractors are to be issued without prior approval of the Secretary of Finance.  Does this mean that task orders, which are currently in effect, can be “renewed” upon expiration, without prior approval?  

A11:
No.   All new task orders shall require prior approval from the Secretary of Finance, regardless of whether they are  “task orders for new contractor staff” or “task orders, which will be issued to keep the same contractor staff in place, when the current task order expires.”   The term “renewal” has no particular significance and should not be used to circumvent the approval process.

Cc:
Terry Sears, Deputy Commissioner, COT


Stephanie Williams, IT Branch Manager, OMPS
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